-
Website Fonds
-
Cofinanciering
Variabel: 70% voor partners in Friesland, Drenthe en Flevoland, 65% voor partners in de overige provincies.
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (EU)
€ 79,77 miljoen
-
Internationale partners nodig?
Ja, het netwerk bestaat uit 8-10 Europese steden uit tenminste 7 verschillende landen. Het netwerk moet in bestaan uit 30% steden uit meer ontwikkelde regio’s en 70% uit zogenoemde transitieregio’s en minder ontwikkelde regio’s. Klik hier voor de exacte verdeling van regio's.
-
Maximale duur
De maximale duur van een project is 2,5 jaar.
Doelstelling
URBACT is een Europees programma dat de integrale en duurzame ontwikkeling van Europese steden stimuleert. Door samen te werken op stedelijke vraagstukken door op Europees niveau te netwerken, van elkaars ervaringen te leren, lessen te trekken en goede werkwijzen te identificeren kan stedelijk beleid worden verbeterd. URBACT is een instrument van het cohesiebeleid dat wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de 27 EU-lidstaten, Noorwegen en Zwitserland.
Omschrijving
Europese steden kampen met gemeenschappelijke stedelijke beleidsuitdagingen, maar de manieren waarop steden die uitdagingen te lijf gaan zijn divers. Het doel van URBACT is het stimuleren van integrale en duurzame ontwikkeling van Europese steden, door steden in staat te stellen samen geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen voor gemeenschappelijke stedelijke vraagstukken. De URBACT-methode is actiegericht en mikt op een integrale aanpak via transnationale uitwisseling en een participatieve methode die ook de lokale belanghebbenden betrekt.
Er bestaan drie soorten netwerken waarvoor verschillende calls worden georganiseerd:
URBACT IV (2021-2027) coördineert het programma en de activiteiten met het ‘European Urban Initiative’ (voorheen ‘Urban Innovative Actions’).
Acties die in aanmerking komen voor financiering
Acties die bij URBACT in aanmerking komen moeten gemeenschappelijke stedelijke vraagstukken zijn die ook in andere Europese steden spelen, omdat je als netwerk (bestaande uit 8-10 Europese steden) inschrijft op een call. In een Action Planning Netwerk wordt met behulp van een expert een Integraal Actieplan (IAP) gemaakt en met/voor iedere deelnemende stad een lokaal actieplan. Deze kunnen gebruikt worden als lokaal uitvoeringsplan en voor het verder werven van (Europese) subsidies. Nieuw voor URBACT IV is dat de netwerken in hun stedelijk vraagstuk ook aandacht moeten geven aan overkoepelende thema’s zoals duurzaamheid, gendergelijkheid en de digitale transitie.
Aanvraagprocedure
Steden vormen op basis van een stedelijk vraagstuk een netwerk van 8-10 Europese steden. Dit stedennetwerk schrijft alle steden gezamenlijk in voor de call. Het zoeken en vinden van partnersteden verloopt via de URBACT Search Tool. Klik hier voor meer informatie over de aanvraagprocedure voor de nieuwe Action Planning Networks oproep. In de loop van 2024 volgen calls voor Innovation Transfer Networks (opent januari 2024), Transfer Networks (einde 2024) en Action Planning Networks (eind 2025).
Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over URBACT in Nederland.
Het Nationaal URBACT Punt van Nederland wordt beheerd door Platform31. Contactpersonen zijn Martijn Kramer (Martijn.kramer@platform31.nl) en Ka-chun Lo (Ka-chun.lo@platform31.nl).
Toepasselijke (EU) wetgeving
Verordening 2021/1058 inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds
Verordening 2021/1059 betreffende specifieke bepalingen voor de doelstelling “Europese territoriale samenwerking” (Interreg) ondersteund door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en door externe financieringsinstrumenten
Verordening 2021/1060 inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds Plus, het Cohesiefonds, het Fonds voor een rechtvaardige transitie en het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en de financiële regels voor die fondsen en voor het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het Fonds voor interne veiligheid en het Instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visumbeleid