-
Website Fonds
-
Cofinanciering
Variabel: van 70% tot 100%
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (EU)
€ 13,6 miljard
-
Internationale partners nodig?
Ja, in veel gevallen
-
Slagingspercentage
15,9% (in 2021-2022)
Horizon Europe is het kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het beoogt de wetenschappelijke en technologische basis van de EU en de Europese Onderzoeksruimte (EOR) te versterken, het innovatie- en concurrentievermogen en de werkgelegenheid te stimuleren evenals het verwezenlijken van prioriteiten van de burgers en het sociaaleconomische model en Europese waarden in stand te houden.
Doelstelling
Innovatief Europa is de derde pijler onder Horizon Europe en heeft als doel Europa een voortrekkersrol te geven in marktgedreven innovatie. Daarnaast draagt deze pijler bij aan de ontwikkeling van het innovatielandschap binnen de Europese Unie door het versterken van de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en het hoger onderwijs.
Omschrijving
De activiteiten binnen deze pijler verschillen per instituut:
De Europese Innovatieraad (EIC) houdt zich bezig met het bevorderen van baanbrekende innovatie met opschalingspotentieel op mondiaal niveau. Hierbij richt het zich vooral op doorbraak, deeptech en disruptieve innovatie, met nadruk op marktcreërende innovatie. Daarnaast zal het ook strategische uitdagingen op het gebied van technologie en innovatie, zoals vastgelegd in het strategische plan voor Horizon Europe, ondersteunen.
Het Europees instituut voor innovatie en technologie (EIT) richt zich vooral op het vergroten van het innovatievermogen van Europa door ondernemerstalent te koesteren en nieuwe ideeën te ondersteunen. Daarnaast zal het een bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de vier belangrijkste strategische doelstellingen in het strategisch plan voor Horizon Europe.
De Europese innovatie-ecosystemen (EIE) zullen vooral fungeren als aanvulling op de EIC, EIT en aanverwante programma’s om samen het algehele ecosysteem voor innovatie in Europa te verbeteren. Het streven is hierbij voornamelijk het creëren van meer verbonden en efficiëntere innovatie-ecosystemen om de schaalvergroting van bedrijven te ondersteunen, innovatie aan te moedigen en samenwerking tussen nationale, regionale en lokale innovatieactoren te stimuleren.
Acties
De activiteiten binnen deze pijler verschillen per instituut:
De Europese Innovatieraad (EIC) biedt een aantal subsidiemogelijkheden aan, waaronder:
Voor geavanceerd onderzoek, ter ondersteuning van de vroege ontwikkelingsfase van toekomstige en opkomende doorbraak-, marktcreërende en/of deep-tech-technologieën.
Voor ondersteuning van individuele MKB-bedrijven, startups en kleine midcaps om de financieringskloof tussen late stadia van onderzoeksactiviteiten en marktintroductie te overbruggen.
Voor onderzoekers en innovators die de weg van de commerciële ontwikkelingen willen bewandelen met zicht op veelbelovend onderzoeksresultaten.
Daarnaast houdt het EIC zich bezig met activiteiten zoals het uitreiken van prijzen en beurzen.
Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) biedt financieringsmogelijkheden aan voor activiteiten die:
De Europese innovatie-ecosystemen (EIE) biedt financiering aan activiteiten in de volgende drie groepen:
De acties binnen CONNECT richten zich op het op het bouwen van samenhangende, inclusieve innovatie-ecosystemen in heel Europa door gebruik te maken van de bestaande sterke punten van nationale, regionale en lokale ecosystemen en tegelijkertijd actoren en gebieden die tot op heden minder betrokken zijn bij de ontwikkeling te integreren in een gezamenlijke aanpak. De samenwerking moet het mogelijk maken om collectieve ambities op het gebied van uitdagingen vast te stellen, te ondernemen en te verwezenlijken, wat ten goede komt aan de samenleving en de digitale, groene en sociale transitie.
De acties binnen SCALEUP richten zich op het versterken van netwerkconnectiviteit binnen en tussen innovatie-ecosystemen om duurzame bedrijfsgroei met een hoge maatschappelijke waarde te versnellen. Door actief deel te nemen aan lokale, nationale en Europese netwerken, kunnen bedrijven ecosysteemkansen beter benutten en creëren en een nieuw concurrentievoordeel behalen.
Het Europees Partnerschap voor Innovatief MKB ondersteunt het MKB bij het vergroten van hun capaciteit en productiviteit op het gebied van onderzoek en innovatie (O&I) bij hun integratie in mondiale waardeketens en nieuwe markten.
Projecttype
Meestal zijn de volgende types van projecten mogelijk:
Aanvraagprocedure
Via de EU-portal Funding and Tenders opportunities. Horizon Europe is in direct beheer. Dit betekent dat de implementatie van de financiering – van het opstellen van calls tot evaluatie en financiële afwikkeling – rechtstreeks door de Europese Commissie of door een Europees uitvoerend agentschap wordt gedaan.
Meer informatie
Contact
EIC Pathfinder / EIC Transition
Christiaan Mennes – christiaan.mennes@rvo.nl
Hans Bosch – hans.bosch@rvo.nl
Okke Scholten – okke.scholten@rvo.nl
Ruben Wassink – ruben.wassink@rvo.nl
Stijn Greben – stijn.greben@rvo.nl
EIC Accelerator / EIC Transition en Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) & Europese innovatie-ecosystemen (EIE)
Toepasselijke (EU) wetgeving
Verordening (EU) 2021/695 inzake de oprichting van Horizon Europe
Raadsbesluit (EU) 2021/764 inzake de implementatie van Horizon Europe