-
Website Fonds
Horizon Europe pijler 2: Wereldwijde uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen
-
Cofinanciering
Variabel: van 70% tot 100%
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (EU)
€ 53,5 miljard
-
Internationale partners nodig?
Ja, in veel gevallen
-
Slagingspercentage
15,9% (in 2021-2022)
Horizon Europe is het kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het beoogt de wetenschappelijke en technologische basis van de EU en de Europese Onderzoeksruimte (EOR) te versterken, het innovatie- en concurrentievermogen en de werkgelegenheid te stimuleren evenals het verwezenlijken van prioriteiten van de burgers en het sociaaleconomische model en Europese waarden in stand te houden.
Doelstelling
Deze pijler richt zich op de wereldwijde uitdagingen die onder andere zijn benoemd in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals).
Brede samenwerking tussen partijen uit verschillende sectoren (onderzoek- en onderwijsinstellingen, industrie, NGO’s, en meer) is nodig om de omvang en complexiteit van deze problemen aan te pakken. Dat alles moet ook leiden tot een sterke Europese industriesector en meer werkgelegenheid en concurrentievermogen.
Er zijn 6 clusters binnen deze pijler gedefinieerd:
Omschrijving
De activiteiten binnen deze pijler verschillen per thema en zijn vaak gericht op het dichter bij de markt brengen van innovatieve technologie en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen:
Gezondheid
Acties binnen dit thema richten zich op het verbeteren en beschermen van de gezondheid en het welzijn van alle burgers. Projecten in dit cluster dragen hier aan bij door nieuwe kennis te genereren en innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te integreren. Er zijn 6 doelen vastgesteld voor de periode 2023 – 2024:
Cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving
Acties binnen dit thema richten zich op het versterken van de Europese democratische waarden (waaronder de rechtsstaat en grondrechten), het beschermen van cultureel erfgoed en het bevorderen van sociaaleconomische transformaties die bijdragen aan inclusie en groei. Dit cluster kent 3 doelen voor de periode 2023 – 2024:
Civiele veiligheid voor de samenleving
Acties binnen dit thema richten zich op uitdagingen die voortvloeien uit aanhoudende dreigingen. Hierbij valt onder andere te denken aan cybercriminaliteit, natuurrampen en terrorisme. Het cluster heeft voor de periode 2023 – 2024 de volgende doelen:
Digitaal, industrie en ruimtevaart
Cluster 4 van heeft als doel de Europese capaciteit op het gebied van de sleuteltechnologieën te vergroten, in zowel het digitale, industriële als ruimtevaartdomein. Dit zal een concurrerende, groene, digitale en circulaire Europese industrie versterken.
Cluster 4 projecten moeten bijdragen aan:
Voor de periode 2023 – 2024 zijn 6 doelen gedefinieerd:
Klimaat, energie en mobiliteit
Acties binnen dit thema richten zich op het tegengaan van klimaatverandering door de oorzaken, evolutie, risico’s, effecten en kansen beter te begrijpen en tegelijkertijd de energie- en transportsector milieuvriendelijker, efficiënter, veiliger en veerkrachtiger te maken. De focus ligt op klimaat adaptatie, ecosystemen, ontwikkelingen richting klimaatneutraliteit, duurzame energiesystemen, CO2-opvang en -opslag, batterijen, energie-efficiënte gebouwen, slim en emissievrij transport, veilige mobiliteitsoplossingen en groene, eerlijke en inclusieve diensten voor steden en burgers.
Projecten moeten bijdragen aan de Europese Green Deal, het klimaatakkoord van Parijs en de Sustainable Development Goals.
Voor de periode 2023 – 2024 bestaan de volgende doelen:
Voeding, bio-economie, natuurlijke grondstoffen, landbouw en milieu
Acties binnen dit thema richten zich op het verminderen van de aantasting van het milieu, het stoppen en ongedaan maken van de achteruitgang van de biodiversiteit op land, binnenwateren en zee en een beter beheer van natuurlijke hulpbronnen door veranderingen van de economie en samenleving in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Het zal zorgen voor voedsel- en voedingszekerheid voor iedereen door innovatie en digitalisering in de landbouw, visserij, aquacultuur en voedselketens en draagt eveneens bij aan de overgang naar een koolstofarme en hulpbronnenefficiënte circulaire economie.
Projecten moeten bijdragen aan de Europese Green Deal, het klimaatakkoord van Parijs en de Sustainable Development Goals.
Voor de periode 2023 – 2024 bestaan de volgende doelen:
Acties
Alle clusters hebben meerdere oproepen tot het indienen van voorstellen (call for proposals). Deze zijn gedefinieerd in werkprogramma’s per cluster en beslaan altijd een periode van 2 jaar. De huidige werkprogramma’s beslaan de periode 2023 – 2024 en zijn te vinden op de EU-portal ‘funding & tender opportunites.
Projecttype
Meestal zijn de volgende types van projecten mogelijk:
Aanvraagprocedure
Via de EU-portal Funding and Tenders opportunities. Horizon Europe is in direct beheer. Dit betekent dat de implementatie van de financiering – van het opstellen van calls tot evaluatie en financiële afwikkeling – rechtstreeks door de Europese Commissie of door een Europees uitvoerend agentschap wordt gedaan.
Meer informatie
Contact
Contactpunten bij RVO kunnen u per cluster adviseren en verder helpen:
Toepasselijke (EU) wetgeving
Verordening (EU) 2021/695 inzake de oprichting van Horizon Europe
Raadsbesluit (EU) 2021/764 inzake de implementatie van Horizon Europe