-
Website Fonds
-
Cofinanciering
Het maximale subsidiepercentage binnen Horizon Europe varieert van 70% tot volledige projectfinanciering (100% subsidie).
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (EU)
€ 25 miljard
-
Internationale partners nodig?
Ja, in veel gevallen
-
Slagingspercentage
15,9% (in 2021-2022)
Horizon Europe is het kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het beoogt de wetenschappelijke en technologische basis van de EU en de Europese Onderzoeksruimte (EOR) te versterken, het innovatie- en concurrentievermogen en de werkgelegenheid te stimuleren evenals het verwezenlijken van prioriteiten van de burgers en het sociaaleconomische model en Europese waarden in stand te houden.
Doelstelling
Excellente wetenschap is de eerste pijler onder Horizon Europe en biedt ondersteuning aan wetenschappelijke ontwikkelingen. Hierbij wordt vooral ingezet op het versterken van het wetenschappelijk leiderschap binnen de EU en het bevorderen van de ontwikkeling van hoogwaardige kennis en vaardigheden via de Europese onderzoeksraad (ERC), de Marie Skłodowska-Curie Acties (MSCA) en de Europese onderzoeksinfrastructuren.
Omschrijving
De activiteiten binnen deze pijler verschillen per instituut:
De Europese Onderzoeksraad (ERC) houdt zich vooral bezig met het financieren van grensverleggende wetenschap. Hierbij valt te denken aan het aanbieden van aantrekkelijke en flexibele financiering om getalenteerde en creatieve individuele onderzoekers en hun teams in staat te stellen de meest veelbelovende wegen te bewandelen aan de grens van de wetenschap, op basis van EU-brede concurrentie die uitsluitend is gebaseerd op het criterium van uitmuntendheid. ERC kent subsidies toe in de vorm van beurzen voor wetenschappers.
De Marie Skłodowska-Curie Acties (MSCA) is het vlaggenschipprogramma van de EU voor doctoraats- en postdoctorale opleidingen, waarmee onderzoekers nieuwe kennis en vaardigheden opdoen door grensoverschrijdende mobiliteit en tegelijkertijd in contact komen met verschillende sectoren en disciplines. Het programma ondersteunt onderzoekers bij hun opleiding, vaardigheden en loopbaanontwikkeling, bevordert transnationale, grensoverschrijdende en interdisciplinaire mobiliteit, financiert doctorale / postdoctorale programma’s en kan een bijdrage leveren bij het bevorderen van het publieksbereik.
De onderzoeksinfrastructuren (Research Infrastructures) zijn faciliteiten die de onderzoeksgemeenschappen middelen en diensten verschaffen om onderzoek te doen en innovatie in hun vakgebied te bevorderen. Te denken valt aan grootschalige onderzoekinstallaties zoals bijvoorbeeld de deeltjesversneller CERN in Genève, kennisgerelateerde voorzieningen zoals collecties en archieven en computersystemen en communicatie netwerken. De onderzoeksinfrastructuren zijn open en toegankelijk voor de beste onderzoekers van zowel binnen als buiten de EU. De nadruk ligt vooral op het consolideren en verder ontwikkelen van het landschap van Europese infrastructuren, evenals het openen, integreren en onderling verbinden van deze structuren.
Acties
Binnen deze pijler is er een aantal subsidiemogelijkheden:
De Europese onderzoeksraad kent vijf soorten subsidies:
Meer informatie over de criteria voor elk van deze fondsen vindt u op de website van de Europese Onderzoeksraad (ERC).
De Europese onderzoekinfrastructuren werken grotendeels met periodieke oproepen tot het indienen van voorstellen op het EU-portal.
Aanvraagprocedure
Via de EU-portal Funding and Tenders opportunities.
Horizon Europe is in direct beheer. Dit betekent dat de implementatie van de financiering – van het opstellen van calls tot evaluatie en financiële afwikkeling – rechtstreeks door de Europese Commissie of door een Europees uitvoerend agentschap wordt gedaan.
Meer informatie
Contact
RVO kan meer informatie geven over de verschillende onderdelen:
Toepasselijke (EU) wetgeving
Verordening (EU) 2021/695 inzake de oprichting van Horizon Europe