skip to main content

Doelstelling

Het Interregionaal Innovatie Investeringsinstrument (I3) biedt financiële ondersteuning bij het in de markt zetten en het uitbreiden van interregionale innovatieprojecten op het gebied van slimme productie en de groene en digitale transitie.

Omschrijving

De economische globalisering en sterkere internationale verbondenheid onderstreept de noodzaak om te blijven innoveren in een steeds competitievere markt. Het is nodig om samen te werken, niet alleen nationaal maar ook over de grens. Het I3-programma valt onder het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en bevordert interregionale innovatie op de thema’s slimme productie, de groene en de digitale transitie. Net zoals bij EFRO moet dit specifiek gebeuren op zogenaamde slimme specialisatiegebieden: sectoren of activiteiten waar de regio sterk in is en die in een regionale innovatiestrategie zijn benoemd. 

Nederland is opgedeeld in vier regio’s (noord, oost, zuid en west) met elk een Regionale Innovatie Strategie (RIS 3) en eigen slimme specialisatiegebieden. Het I3-instrument ondersteunt internationale partnerschappen tussen onderzoekers, bedrijven, non-profit en overheden. De partnerschappen kunnen samen identificeren welke prioriteiten zij delen en deze verder uitwerken.

I3 bestaat uit twee onderdelen:  

Acties

Financiering uit I3 is beschikbaar voor projecten waarvan de productontwikkeling al ver gevorderd is, namelijk Technology Readiness Level (TRL) 6-9. Het product valt zit dan minstens in de TRL-fase van demonstratie, commercialisatie of opschaling. Dit instrument biedt in principe financiering voor projecten met een budget tussen 4 en 10 miljoen euro, maar ook projecten met een begroting buiten deze bandbreedte kunnen zich aanmelden en succesvol zijn in hun aanvraag.

Aanvraagprocedure

Via de EU-portal Funding & Tender Opportunities.

I3 is in direct beheer. Dit betekent dat de implementatie van de financiering – van het opstellen van calls tot evaluatie en financiële afwikkeling – rechtstreeks door de Europese Commissie of door een Europees uitvoerend agentschap wordt gedaan.

Toepasselijke (EU) wetgeving

Verordening 2021/1058 inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds (art. 13).

Het werkprogramma van het instrument voor 2021-2022 is vastgelegd in Beslissing C(2021) 6152 van de Europese Commissie.