-
Website Fonds
-
Cofinanciering
Variabel: 70% (voor private non-profit organisaties) tot 80% (voor overheidsinstanties). In bepaalde gevallen is Nederlandse rijkscofinanciering mogelijk. Wanneer er sprake is van staatssteun kan de maximaal toegestane overheidssubsidie lager zijn
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (EU)
€ 0,379 miljard
-
Internationale partners nodig?
Ja, partners uit minimaal 3 verschillende landen, waarvan tenminste 2 uit EU-landen
-
Maximale duur
De maximale duur van een project is 4 jaar
-
Aanvraagtijd
Ongeveer 7 maanden
-
Slagingspercentage
In 2024 (call 3): 55%
Doelstelling
Interreg Europe heeft als doel organisaties die zich bezighouden met beleid (zoals overheden) te laten leren van de ervaringen van andere regio’s. De ambitie is het verbeteren van beleidsinstrumenten voor regionale ontwikkeling en het versterken van interregionale samenwerking. Denk hierbij aan het uitwisselen van ervaringen en goede voorbeelden tussen alle Europese regio’s, pilots en implementatie van deze kennis in de eigen regio en capaciteitsopbouw onder regionale beleidsmakers en belanghebbenden.
Interreg Europe is gericht op overheden (lokaal, regionaal, nationaal) en instellingen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en/of implementeren van regionale ontwikkeling. Ook organisaties die het bedrijfsleven ondersteunen (kamer van koophandel, ontwikkelingsmaatschappijen), milieu-organisaties en onderwijs- en onderzoeksinstellingen komen in aanmerking voor steun vanuit Interreg Europe.
Programmagebied
De volgende gebieden vormen het programmagebied: alle landen van de EU, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Moldavië, Montenegro, Noord Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Servië en Zwitserland.
Omschrijving
Het Interreg Europe programma kan worden gebruikt voor samenwerking tussen regionale beleidsmakers uit heel Europa, met als doel het uitwisselen en leren van elkaars aanpak en beleidsinstrumenten bij de uitvoering van regionaal ontwikkelingsbeleid.
Interreg Europe kent één specifieke doelstelling: beter bestuur (better governance). Het programma steunt dus acties ter versterking van de institutionele capaciteit van overheden en belanghebbenden die betrokken zijn bij regionaal beleid. Het grootste deel (80%) van het Interreg Europe budget is bedoeld voor de specifieke doelstellingen vermeld in artikel 3 van de Verordening 2021/1058 en is gericht op de volgende beleidsdoelstellingen:
Een beperkt deel (20%) is bedoeld voor alle specifieke doelstellingen rondom de volgende beleidsdoelstellingen van bovengenoemde verordening:
Acties
Projecten die bijdragen aan de bovengenoemde specifieke doelstellingen en waar interregionaal wordt samengewerkt kunnen in aanmerking komen voor subsidie uit het samenwerkingsprogramma.
Er zijn 2 soorten activiteiten mogelijk: interregionale samenwerkingsprojecten (waar subsidie voor beschikbaar is) of kennisopbouw vanuit de ‘policy learning’ platformen, waar individuele belanghebbenden informatie en kennis kunnen vinden en vragen kunnen stellen aan experteams op verschillende onderwerpen.
Interregionale samenwerkingsprojecten bestaan uit 2 fasen:
De ‘policy learning’ platformen hebben als doel om regionale beleidsmakers een platform te bieden voor:
Aanvraagprocedure
Op de website van het programma worden oproepen tot het indienen van voorstellen gepubliceerd. Voor de periode 2021-2027 zijn alle oproepen gesloten en zijn er geen nieuwe openstellingen of oproepen voorzien.
Het is belangrijk om bij de aanvraag vroegtijdig de contactpersonen van RVO in te schakelen.
Als u een projectvoorstel voor Interreg indient (als lead partner, dus als penvoerder), komt u mogelijk in aanmerking voor de Projectstimuleringsregeling (PSR). Vanuit de PSR kunt u een bijdrage tot maximum € 25.000 ontvangen voor de voorbereiding van uw voorstel. Voor meer informatie, zie de website van RVO.
Meer informatie
Per land zijn er nationale contactpersonen die kunnen adviseren bij het indienen van een voorstel. In Nederland is dat ondergebracht bij RVO:
Diede Streng – diede.streng@rvo.nl
Pamela Mulder – pamela.mulder@rvo.nl
Daarnaast kunt u contact opnemen met het programmasecretariaat van Interreg Europe.
Toepasselijke (EU) wetgeving
Verordening (EU) 2021/1059 inzake de specifieke bepalingen voor Interreg