-
Website Fonds
Instrument voor Nabuurschapsbeleid, Ontwikkeling en Internationale Samenwerking (NDICI)
-
Cofinanciering
Maximaal 90%
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (EU)
€ 79,5 miljard
-
Internationale partners nodig?
Onbekend
Doelstelling
De algemene doelstelling van het Instrument voor Nabuurschapsbeleid, Ontwikkeling en Internationale Samenwerking (NDICI) is het wereldwijd handhaven en uitdragen van de waarden, beginselen en fundamentele belangen van de Unie. In aanvulling hierop beoogt het multilateralisme en sterke partnerschappen met derde landen te bevorderen.
Specifiek richt het zich op de volgende doelstellingen:
- het ondersteunen en bevorderen van dialoog en samenwerking met derde landen en regio’s in het nabuurschap, waaronder Afrika ten zuiden van de Sahara, Azië en het Stille Oceaangebied, en in Amerika en het Caribisch gebied, evenals het ontwikkelen van versterkte partnerschappen met de landen van het Europese nabuurschapsbeleid;
- het op mondiaal niveau beschermen, uitdragen en bevorderen van de democratie, de rechtstaat en mensenrechten, het ondersteunen van het maatschappelijk middenveld, het bevorderen van stabiliteit en vrede en het aanpakken van andere wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering, migratie en mobiliteit;
- het snel kunnen inspelen op crisissituaties, instabiliteit en conflict, evenals natuurrampen, humanitaire rampen of andere behoeften naargelang de prioriteiten van de Unie op het gebied van buitenlands beleid.
Omschrijving
Het Instrument voor Nabuurschapsbeleid, Ontwikkeling en Internationale Samenwerking is het belangrijkste financieringsinstrument van de EU om bij te dragen tot de uitroeiing van armoede en de bevordering van duurzame ontwikkeling, welvaart, vrede en stabiliteit. Als opvolger van verschillende fondsen voor ontwikkelingshulp, waaronder het Europees Nabuurschapsinstrument (ENI), heeft het flink meer financiële middelen ter beschikking. Daarnaast heeft het samenvoegen van de verschillende financieringsinstrumenten ervoor gezorgd dat de opbouw simpeler en transparanter is geworden.
Acties
De subsidiabele acties zijn verdeeld over drie pijlers:
- een geografische pijler
De nadruk binnen dit onderdeel ligt op het samenwerken met derde landen, voornamelijk in het nabuurschap en in Afrika. Leidend hierbij zijn de vijf dimensies van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. Voorbeelden van subsidiabele acties zijn onder andere het tegengaan van discriminatie, maatregelen voor klimaatadaptatie, het creëren van werkgelegenheid, conflictpreventie en activiteiten gericht op regionale samenwerking.
- een thematische pijler
Onder het thematische gedeelte vallen acties die te maken hebben met mensenrechten en democratie, het maatschappelijk middenveld, vrede en conflictpreventie en mondiale uitdagingen. Voorbeelden van subsidiabele acties kunnen zich richten op het hooghouden van mensenrechten, het versterken van de positie van de vrouw, maatregelen tegen het illegaal gebruik van vuurwapens en het toegankelijk maken van onderwijs in derde landen.
- een snelle-reactie pijler
Binnen de snelle-reactie component zijn middelen beschikbaar ten behoeve
van vrede, stabiliteit en conflictpreventie in noodsituaties. Tevens biedt deze pijler middelen voor crisisbestrijding in het geval preventie niet toereikend is en hulp bij post-crisis-situaties.
Projecttype
Studie, onderzoek, innovatie, test/demonstratie, implementatie, grootschalige investering, infrastructuur, internationale samenwerking en netwerkvorming
Aanvraagprocedure
Via de EU-portal Funding and Tender Opportunities.
NDICI is in direct beheer. Dit betekent dat de implementatie van de financiering – van het opstellen van calls tot evaluatie en financiële afwikkeling – rechtstreeks door de Europese Commissie of door een Europees uitvoerend agentschap wordt gedaan.
Toepasselijke (EU) wetgeving
Verordening (EU) 2021/947 inzake de vaststelling van het Instrument voor Nabuurschapsbeleid, Ontwikkelingen en Internationale Samenwerkingen (NDICI)