skip to main content

Doelstellingen

Het Innovatiefonds richt zich op zeer innovatieve technologieën in hernieuwbare energie, energie-intensieve industrieën, energieopslag en de afvang, het gebruik en de opslag van koolstof. Centraal staat dat de technologieën en projecten die dit fonds ondersteunt, moeten leiden tot een aanzienlijke reductie van de emissie van broeikasgassen. Het fonds loopt van 2020-2030, het budget van het fonds is afkomstig van inkomsten uit de veiling van emissierechten via het emissiehandelssysteem (ETS).

Omschrijving

Het Innovatiefonds is gericht op grote projecten met kapitaalkosten van meer dan 2,5 miljoen euro. Het fonds maakt hierbij een onderscheid tussen projecten op grote schaal (vanaf 7,5 miljoen euro kapitaalkosten) en op kleine schaal (tussen 2,5 en 7,5 miljoen euro). De nadruk ligt op zeer innovatieve projecten die kansen bieden voor een bredere toepassing en een zekere mate van volwassenheid bereikt hebben (klaar voor commercieel gebruik). Het fonds heeft speciale aandacht voor producten die koolstofintensieve producten kunnen vervangen, voor innovaties op het gebied van netto-koolstofverwijdering en voor ‘direct air capture’, het verwijderen van CO2 uit de lucht. Financiering door het Innovatiefonds wordt niet beschouwd als staatssteun.

Acties 

Het Innovatiefonds ondersteunt verschillende typen projecten en acties:

  • demonstratieprojecten: projecten die nieuwe innovatieve technologieën op de markt brengen
  • gevorderde R&D projecten (pilots)

Het gaat hierbij om projecten die bijna klaar zijn om op de markt gebracht te worden. Voor projecten die nog niet ver gevorderd zijn in de onderzoeksfase of die juist al bezig zijn met een grootschalige uitrol is dit fonds niet geschikt. Ook consortia (van bedrijven en organisaties met rechtspersoonlijkheid) kunnen een aanvraag doen.

Aanvraagprocedure 

Het Innovatiefonds is in direct beheer. Dit betekent dat de implementatie van de financiering – van het opstellen van calls tot evaluatie en financiële afwikkeling – rechtstreeks door de Europese Commissie of door een Europees uitvoerend agentschap wordt gedaan.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U kunt ook contact opnemen met innovationfund@rvo.nl

Toepasselijke (EU) wetgeving 

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/856 inzake de aanvulling van Richtlijn 2003/87/EG