-
Website Fonds
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (EU)
€ 95,51 miljard
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (Nederland)
€ 352,6 miljoen
-
Internationale partners nodig?
Nee
Doelstelling
Het ELFPO moet duurzame ontwikkelingen in de Europese landbouw bevorderen. Daarvoor heeft het fonds drie specifieke doelstellingen:
Omschrijving
Als aanvulling op de drie hierboven genoemde doelstellingen heeft het ELFPO zes thematische prioriteiten. Deze prioriteiten hebben onder andere betrekking op een innovatief, concurrerend en inclusief platteland met oog voor het in stand houden van de natuurlijke leefomgeving. In Nederland zijn deze EU-doelstellingen verwerkt in het nationale plattelandsprogramma POP3.
Thema’s Plattelandsontwikkelingsprogramma Nederland (POP3):
Acties
Mogelijke acties passend binnen de vastgestelde prioriteiten:
Versterken van innovatie, verduurzaming en concurrentiekracht
Door innovaties ontstaan nieuwe verdienmogelijkheden voor boeren en tuinders en wordt de landbouw duurzamer. Hierbij kan het gaan om een nieuwe techniek, een nieuw product of de vernieuwing van een proces;
Jonge boeren
In de landbouwsector is bedrijfsovername vaak een groot probleem omdat hiermee veel geld gemoeid is. Bedrijfsopvolgers hebben daarom in de beginfase vaak een hoge financiële last. Om deze ondernemers te ondersteunen stelt de overheid via POP3 subsidie beschikbaar aan jonge landbouwers. Het gaat hierbij om de groep van 40 jaar of jonger, die minder dan drie jaar geleden een bedrijf hebben overgenomen of zijn gestart;
Natuur en landschap
Hierbij staat het verbeteren van de biodiversiteit, de waterkwaliteit en het waterbergend vermogen in agrarisch gebied centraal;
Verbetering van waterkwaliteit
Op het gebied van waterkwaliteit en waterkwantiteit is er in landbouwgebieden nog veel te doen. Het gaat daarbij onder meer om te hoge gehaltes aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van wateroverlast en verdroging. Ook stimuleert dit doel de landbouw bij het nemen van maatregelen om te voldoen aan de doelen uit de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn.
Samenwerking voor plattelandsontwikkeling (LEADER)
LEADER stimuleert samenwerking en innovatie van onderop – dus vanuit de samenleving – en draagt zo bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland. Dit kunnen projecten zijn die passen binnen het integraal gebiedsplan of aanvullend daarop zijn. Projecten die door een Lokale Actie Groep (LAG), inwoners, ondernemers en organisaties uit het gebied zelf worden opgezet, ontwikkeld en beoordeeld. In Nederland zijn 20 afgebakende gebieden aangewezen als LEADER gebieden.
Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)
Elke lidstaat dient een Nationaal Strategisch Plan (NSP) te maken, waarin beschreven staat hoe de Europese regels zullen worden toegepast. Hierbij ligt de nadruk vooral op het gebied van natuur, klimaat en milieu. Het Nederlandse NSP ging begin 2023 van start. Meer informatie is te vinden op deze pagina van de RVO.
De promotie van landbouwproducten uit de EU
Naast de nationale regelingen voor subsidies is er ook nog de mogelijkheid direct subsidie aan te vragen ter promotie van EU-landbouwproducten in de rest van de wereld. Het gaat hierbij om informatie- en promotiecampagnes van landbouwproducten, waaronder groenten en fruit. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Europese Commissie.
Aanvraagprocedure
POP 3+ subsidies zijn verdeeld in nationale regelingen (rijksregelingen) en subsidies per provincie (provinciale regelingen). De aanvraag verschilt per regeling en provincie, voor meer informatie over POP3+ kunt u terecht op de websites van de RVO en uw provincie.
De subsidies in het kader van de promotie van landbouwproducten zijn te vinden via de EU-portal Funding and Tenders opportunities.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de RVO en bij het Regiebureau Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).
Toepasselijke EU-wetgeving
Verordening (EU) 2020/2220 inzake de transitieverordening GLB
Verordening (EU) 2021/2115 tot vaststelling van de voorschriften inzake steun voor de NSP’s
Verordening (EU) 2021/2116 inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het GLB