-
Website Fonds
-
Cofinanciering
Meestal tussen 30% en 60%
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (EU)
€ 226 miljard
-
Beschikbare gelden 2021-2027 (Nederland)
€ 449 miljoen
-
Internationale partners nodig?
Nee
Doelstelling
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) draagt bij aan het wegnemen van regionale verschillen in de Europese Unie en het verkleinen van de achterstand van minder ontwikkelde regio’s. Dit doet het fonds door het bevorderen van innovatie en slimme economische transformatie: de digitale transitie en de transitie naar een koolstofneutrale economie. Ook heeft EFRO als doel het vergroten van de mobiliteit binnen Europa en een socialer en inclusiever Europa.
Omschrijving
De EU heeft specifieke beleidsdoelstellingen voor EFRO vastgelegd:
Hoe zit het in Nederland?
De lidstaten kunnen zelf hun prioriteiten stellen binnen de beleidsdoelstellingen van het EFRO en aangeven of ze de gelden op nationaal of regionaal niveau verdelen. De inzet van de middelen uit het EFRO in Nederland moet gefocust worden op een beperkt aantal doelstellingen.
De EU geeft richtlijnen voor de besteding van de middelen. Deze verschillen als de regio in kwestie als een meer ontwikkelde regio, overgangsregio of minder ontwikkelde regio kwalificeert. Als meer ontwikkelde regio moet Nederland bijvoorbeeld minstens 85% van de toebedeelde EFRO-middelen besteden aan de eerste twee beleidsdoelstellingen (‘slim en digitaal’ en ‘groen’). Ten minste 30% van de EFRO-gelden moet gaan naar acties voor een groen Europa.
Nederland is verdeeld in vier landsdelen: noord, oost, zuid en west. Deze hebben allemaal hun eigen landsdelige programma’s (Operationeel Programma of OP). Daarin kunnen zij hun eigen specifieke thematische accenten leggen bij de allocatie van de financiering. De Operationele Programma’s voor 2021-2027 zijn inmiddels klaar en kunnen geraadpleegd worden op de website van de managementautoriteit in uw regio.
Voor alle vier de landsdelen is een managementautoriteit opgericht, een instantie die de coördinatie van de EFRO-gelden (namens het ministerie van Economische Zaken) voor haar rekening neemt. Om uitvoering te geven aan het Operationeel Programma bereidt de managementautoriteit openstellingen voor, van waaruit subsidie verstrekt kan worden. De managementautoriteiten per regio zijn:
Aparte programma’s binnen EFRO
Onder de paraplu van EFRO vallen verschillende sub-programma’s die een aparte vermelding hebben in de EU-fondsenwijzer:
INTERREG
Het INTERREG-programma wordt officieel Europese Territoriale Samenwerking genoemd. INTERREG omvat activiteiten met als doel de territoriale samenwerking in de grensgebieden tussen Europese lidstaten te verbeteren en samenwerking tussen regio’s te stimuleren. Er zijn zes verschillende regionale Interreg-programma’s waar Nederlandse regio’s aan meedoen, bijvoorbeeld Interreg Europe, Interreg Noord-West Europa of Interreg Vlaanderen-Nederland. Meer informatie vindt u op de specifieke INTERREG-pagina’s van de EU-fondsenwijzer.
Interregionaal innovatie investeringsinstrument (I3)
Een ander instrument dat onder EFRO valt is het Interregionaal Innovatie Investeringsinstrument (I3). Dit biedt financiële ondersteuning bij het in de markt zetten en het uitbreiden van interregionale innovatieprojecten op het gebied van slimme productie en de groene en digitale transitie. Meer informatie is te vinden op de specifieke I3-pagina.
European Urban Initiatiative (EUI)
Het Stedelijk Europa-initiatief wordt door de Commissie uitgevoerd en heeft betrekking op alle stedelijke gebieden en de stedelijke agenda van de EU. In het kader van deze agenda zijn thematische partnerschappen opgezet; decentrale overheden die deelnemen aan zo’n partnerschap kunnen via dit initiatief worden ondersteund. Kijk voor verdere informatie op de specifieke pagina over EUI.
Acties
EFRO ondersteunt projecten die bijdragen aan de specifieke doelstellingen van de verschillende landsdelige programma’s. Gedacht kan worden aan:
De co-financieringspercentages verschillen per landsdelig programma en per specifieke doelstelling. Het percentage dat van toepassing is, wordt bij de oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd. Als een deel van de financiering aangemerkt wordt als staatssteun dan kunnen de toegestane staatssteunpercentages lager zijn dan het co-financieringspercentage dat vermeld staat in de oproep. In dat geval geldt het laagste percentage.
Meer informatie en aanvraagprocedure
Voor verdere informatie kunt u terecht bij de managementautoriteit van uw regio. Sommige managementautoriteiten hebben specifieke steunpunten voor bepaalde delen van hun regio.
De aanvragen voor alle regio’s kunnen worden gedaan via https://www.efro-webportal.nl/
Toepasselijke (EU) wetgeving
Verordening 2021/1058 inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds