skip to main content

Van 2018 tot 2022 liep het project AirQon van de Gemeente Breda. Voor dit project werden elektrische auto’s ingezet als energiebron bij evenementen. De gemeente ontving meer dan 2,5 miljoen euro van het Urban Innovative Actions programma dat inmiddels valt onder het European Urban Initiative. Lees hieronder meer over AirQon en hoe gemeente Breda de subsidieaanvraag heeft ervaren.

Waarover ging het project en hoe is dit idee tot stand gekomen?

Het vertrekpunt was om elektrische auto’s van bezoekers aan evenementen in te zetten als energiebron bij buitenevenementen om daarmee het gebruik van dieselgeneratoren terug te dringen dan wel te vermijden. Het belangrijkste doel hiervan was de luchtkwaliteit te verbeteren. Het idee is ontstaan bij een eetevenement op een parkeergarage waar mensen in de lucht van een dieselgenerator moesten eten. Dit was noodzakelijk, omdat er geen andere stroomvoorziening mogelijk was.

Welke partijen waren betrokken bij het project? Wat was de rol van uw overheid in het project? 

Het gaat om een project met tien Nederlandse partijen, waarvan een groot deel zijn basis heeft in Breda en omgeving. De partijen: gemeente Breda, universiteit Utrecht (luchtkwaliteit), I-homer (software), SBPF (begeleiding stroomvraagstuk), ZAP-concepts (behoefte stroomgebruik), Breda Barst en Kairos (evenementen organisatoren) Buurauto en Leendert van den Born (auto leveranciers) en Faraday Keys (benadering doelgroepen).

De gemeente Breda was projectleader en daarmee verantwoordelijk voor de totale aansturing van het project.

Wat is uw algemene ervaring met EU-subsidies? 

We hebben voor het opstellen van de aanvraag gebruikt gemaakt van een extern adviesbureau. De diverse fondsen binnen Europa hanteren verschillende systematieken als het gaat om beoordeling, maar met name ten aanzien van afhandelen en verantwoorden van kosten. Het kostte daarom relatief veel tijd om de nieuwe systematiek eigen te maken. Opgedane kennis in andere projecten over verantwoording hoeft niet altijd van waarde te zijn, omdat het binnen een ander fonds er anders aan toegaat.

Hoe verliepen de aanvraag en uitvoering van het project?

Houd rekening met meer dan één jaar aan voorbereiding voor de aanvraag van de subsidie. Door de deskundige hulp van het externe bureau kon er goed worden ingespeeld op de eisen vanuit Europa. Doordat er tien partijen betrokken waren, is het lastig gebleken om alle partijen op hetzelfde informatie niveau te krijgen. Binnen dit project was het feit dat veel partijen binnen dit project een constructie hebben als ZZP een specifiek aandachtspunt. Deze systematiek is binnen Europa vrij onbekend en dat heeft in de verantwoording van kosten veel tijd gevergd om uit te leggen.

Hoe kijkt u terug op het project?

In het project hebben we te maken gehad met een flink aantal tegenslagen. Ten eerste is door COVID sprake geweest van het stilleggen van festivals en evenementen voor bijna twee jaar. Ten tweede bleken de ontwikkelingen niet zo ver te zijn als gedacht: er was geen betrouwbare apparatuur beschikbaar om stroom op een veilige manier uit de auto te halen. Daarnaast was alleen Nissan in staat auto’s te leveren die stroom uit een auto kunnen halen. Ten slotte is de doelgroep van autobezitters zeer beperkt en zijn de meeste elektrische auto’s in bezit van leasemaatschappijen.

Wel heeft dit de mogelijkheid geboden om juist te experimenteren in andere branches, waarbij met name de bouw interessant is gebleken.

Heeft u tips voor toekomstige aanvragers van een Urban Innovative Action-subsidie?

Met dank aan de gemeente Breda