Het LIFE MICA project is een Europees project met als doel het ontwikkelen van verschillende innovaties om muskus- en beverratten op een zo efficiënt mogelijke wijze te vangen. Deze invasieve exoten veroorzaken schade aan dijken, biodiversiteit en gewassen. Waterschap Rivierenland was penvoerder van het project en ontvangt financiering vanuit het Europese programma LIFE voor milieu en klimaatactie.
Waarover gaat het project en hoe is het tot stand gekomen?
In het LIFE MICA project (Management of Invasive coypu and Muskusrat in Europe) zijn innovatieve methodes voor monitoring en beheer van muskus- en beverratten ontwikkeld en getest in 11 projectgebieden in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. Het project liep van 2019 tot en met 2023.
Er zijn vijf methoden ontwikkeld:
De ontwikkelde methodes worden nu ook ingezet in andere regio’s en kunnen in de toekomst worden gebruikt voor andere invasieve exoten.
Welke partijen zijn/waren betrokken bij het project? Wat was de rol van uw overheid in het project?
Waterschap Rivierenland is de penvoerder van het project. In totaal namen zeven verschillende organisaties uit drie verschillende landen deel aan het project. De partners zijn: Unie van Waterschappen, Universiteit van Amsterdam, Vlaamse Milieumaatschappij, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Universiteit Hannover en Landwirtschaftskammer Niedersachsen.
Wat is uw algemene ervaring met EU-subsidies voor projecten?
LIFE MICA was het eerste LIFE project waar Waterschap Riviereland aan deelnam. Het waterschap had al wel ervaring met Interreg en POP3+ subsidies. LIFE is niet de makkelijkste subsidie, omdat je veel informatie en rapportages moet aanleveren. Het was een complex project; de werklast werd aan het begin onderschat. Je hebt iemand nodig die volledig het project kan beheren. Financiën, rapporteren en coördineren kost veel tijd.
Hoe kijkt u terug op het project?
Het project is in september 2023 geëindigd. Het project is een succes geworden en daar zijn we ook trots op. Het hoofddoel was om methodes te ontwikkelen voor het beheer van muskus- en beverratten die ook in de toekomst kunnen worden gebruikt; dit doel hebben we behaald. De samenwerking tussen de landen – dus Duitsland, België en Nederland – is ook verbeterd. We zijn erg blij met de resultaten, al kostte het wel veel werk.
Heeft u tips voor toekomstige aanvragers van deze EU-subsidie?
Met dank aan waterschap Rivierenland