skip to main content

Voor het project Iedereen kan meedoen in de Energietransitie ontving Stroomopwaarts subsidie uit het Just Transition Fund (JTF). Stroomopwaarts is een uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam die zich focust op het thema Werk en Inkomen. Het doel van het JTF-project is om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden voor banen in de energietransitie zoals het installeren van zonnepanelen of het plaatsen van laadpalen.

Waarover gaat het project en hoe is dit idee tot stand gekomen?

Ons project heet: “Iedereen kan meedoen in de Energietransitie”. Met het project verzorgen we een werkleertraject voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. In de loop der tijd hebben veel van deze mensen wantrouwen ontwikkeld richting de overheid. Hun zelfvertrouwen is ook aangetast, omdat ze vaak zijn verteld dat het toch niet gaat lukken. Daardoor kampen de deelnemers met motivatieproblemen. We willen die mensen juist een mooi perspectief geven: een opleiding van ongeveer 3 maanden tot MBO-niveau. We willen dat deelnemers intrinsiek gemotiveerd zijn om dit traject te volgen, niet omdat het een verplichting is. Het doel is om ze weer vertrouwen te geven dat ze zich kunnen ontwikkelen.

Omdat we veel belang hechten aan de motivatie van de deelnemers, hebben we het project zo opgezet dat het werkleertraject begint met een oriëntatieweek. Zo kunnen de deelnemers eerst bij alle onderdelen meekijken, voordat ze de specialisatie kiezen. Aan het eind van het traject gaan de deelnemers op snuffelstage bij een bedrijf. We hechten er veel belang aan dat de kandidaat een klik heeft met het bedrijf. Mocht dat niet zo zijn, dan kijken we of dat bij een andere snuffelstage wel zo is.

Tijdens het optuigen van het project hebben we goed naar de regio gekeken: welke sectoren hebben een schreeuwend tekort aan personeel? Dat zijn branches in het kader van de energietransitie, zoals de zonnepanelenbranche. Maar je kan ook denken aan laadpalen of slimme meters. We hebben toen besloten om basisvaardigheden rond dit onderwerp bij de doelgroep te gaan ontwikkelen.  

Er komt veel bij een dergelijk project kijken voor ons als organisatie. Bijvoorbeeld het aanschaffen van zonnepanelen en het bouwen van een simulatieomgeving. Daarom hebben we besloten om een aanvraag in te dienen bij het Just Transition Fund (JTF). Dit fonds biedt ondersteuning aan regio’s die het zwaarst getroffen worden door de transitie naar een klimaatneutraal Europa. Zo probeert het de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid te verzachten. Met groot plezier kan ik zeggen dat we de subsidie ook toegekend hebben gekregen.

Welke partijen zijn betrokken bij het project?

Stroomopwaarts doet mee in het project namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. De Beroepentuin is ook betrokken, dit is een opleidingsruimte die de technische ondersteuning van het traject verzorgt. Verder regelt de Beroepentuin de samenwerking met de werkgevers. Ook het onderwijs uit de regio doet mee aan het project: het Techniek College Rotterdam verstrekt MBO praktijkverklaringen om te bewijzen dat de deelnemers bepaalde vaardigheden beheersen.

Nu proberen we te kijken of we een samenwerking kunnen opzetten met organisaties in de wijk, zoals welzijnsorganisaties en wijkteams. We onderzoeken of andere wijkinwoners die geen gemeentelijke uitkering ontvangen ook kunnen instromen. Dan denken we aan mensen die een uitkering ontvangen van het UWV of gewoon mensen die iets nieuws willen leren. We verwelkomen graag meer inwoners van de gemeenten.

Hoe verliepen de aanvraag en de uitvoering van het project?

De online aanvraag van de subsidie werkt heel prettig. Het vaste sjabloon maakt de aanvraag makkelijker. Het is een duidelijke opzet: wat wil je doen, wat is de doelstelling, wat zijn de kosten? Er zijn natuurlijk ook formele eisen, maar meestal is dat goed te doen.

In de uitvoering liepen we tegen de flexibiliteit van de markt aan. Omdat de salderingsregeling onder druk stond, was het minder populair om zonnepanelen aan te vragen. Daarom was er bij veel werkgevers een stop op hun personeel. Toen moesten wij heel erg ons best doen om de werkgevers weer te enthousiasmeren.

We kijken om die reden continu wat de markt doet. We proberen ook steeds flexibeler te worden zodat we niet gebonden zijn aan één markt. We bekijken dan waar een tekort is. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat onze doelgroep makkelijk een plekje kan vinden op die arbeidsmarkt, mits ze over de juiste vaardigheden beschikken. Daarom gaan we ook in overleg met de werkgevers: wat hebben zij nodig om onze deelnemers in dienst te nemen? Op de eerste plek komen natuurlijk werknemersvaardigheden. We zorgen ervoor dat de werknemer op tijd komt, goed kan samenwerken en afspraken nakomt. Als ze daarnaast materiaalkennis hebben, dan kan de werkgever ze vaak verder opleiden.

Heeft u tips voor toekomstige aanvragers van deze EU-subsidie?

Het is altijd belangrijk om van tevoren goed te kijken naar het doel van de aanvraag. Daarnaast is het van belang om ervan overtuigd te zijn dat de subsidie nodig is om het project te laten slagen. Als een aanvrager die motivatie heeft, dan moeten ze het ook doen. Want dan gaat het project lukken.

Een goede tip is verder om het gesprek met de subsidiegever aan te gaan – in dit geval was dat Kansen voor West. Soms hebben mensen het idee dat dit gesloten organisaties zijn, maar dat is helemaal niet zo. Bij hen kan je het projectidee neerleggen met de vraag of het project mogelijk is. Mijn tip is dus: ga van tevoren eens raadplegen bij de subsidiegever of het project past bij de oproep. Zij geven bijvoorbeeld ook advies over wat de belangrijkste aandachtspunten zijn in de aanvraag. Meer kennis over wat er precies wel of niet kan zorgt voor een hogere slagingskans van het project.

Met dank aan Stroomopwaarts