Op welk fonds heeft uw project betrekking?
Horizon 2020 – de voorganger van Horizon Europe.
Waarover gaat het project en hoe is dit idee tot stand gekomen?
De ambitie van het Europees Horizon 2020-project dRural project is de levenskwaliteit verbeteren van inwoners van plattelandsgebieden en daarmee de economische groei stimuleren. Het project kent drie pilotregio’s: Extremadura (Spanje), Dubrovnik-Neretva (Kroatië) en Gelderland-Midden.
De regio Gelderland-Midden kent een aantal partners: Gemeente Lingewaard, Rijnstate, Stichting Welzijn Lingewaard, Health Valley en Pact Care. Samen werken we aan ‘Samen Kwiek’: een gebruiksvriendelijk, duurzaam en regionaal digitaal dienstenplatform. Inwoners kunnen zelf, of met behulp van een zorgverlener, op het platform kijken naar het passende lokale aanbod. Daarmee zorgen we voor betere zichtbaarheid en samenwerking tussen de nulde lijn (waaronder sociaal domein en welzijn), eerste lijn (waaronder huisartsen en fysiotherapeuten), en tweede lijn (zoals het ziekenhuis). Door laagdrempelig in te zetten op preventie voelen mensen zich gezonder en fijner en voorkomen we dure (ziekenhuis)zorg.
Welke partijen zijn betrokken bij het project? Wat was de rol van uw overheid in het project?
dRural kent een consortium: dat zijn alle partijen die vanaf de start van het project betrokken zijn. Inmiddels zijn dat 31 partners uit 11 verschillende landen. Het project wordt gecoördineerd door het Spaanse Ticbiomed.
Het ziekenhuis Rijnstate was de aanjager van het project: zij onderhielden veel contact met Ticbiomed in de beginfase van het project. Inmiddels heeft Health Valley de rol van promotor op zich genomen. Gemeente Lingewaard is een volwaardige partner in het consortium.
De komende periode groeit het aantal externe partners. In het najaar van 2022 hebben we namelijk een oproep gedaan voor 4 medeontwikkelaars en 20 serviceaanbieders. Dat heeft ervoor gezorgd dat we nu 24 extra partijen bij Samen Kwiek hebben. Zij zijn allemaal enthousiast over het idee om het volledige aanbod van de nulde, eerste en tweede lijn inzichtelijk te maken op één platform.
Wat is uw algemene ervaring met EU-subsidies?
Dit was de eerste Europese subsidie voor de gemeente, dus het was allemaal erg nieuw voor ons.
Hoe verliepen de aanvraag en uitvoering van het project?
Het was heel prettig dat we steun kregen van Rijnstate om de aanvraagprocedure te doorlopen. Zij gaven bijvoorbeeld aan hoe bepaalde dingen berekend moesten worden of wat precies gevraagd werd op een bepaald formulier. Dat was erg prettig, omdat alles nieuw voor ons was.
Het subsidieportaal van de EU is niet bepaald gebruiksvriendelijk en dat maakte het proces lastig om te voltooien. Wij waren een hoop tijd kwijt met het uitvogelen hoe dit precies in elkaar stak.
De Engelse correspondentie bleek een grote uitdaging tijdens het project. Onze afdeling Juridische Zaken gaf bijvoorbeeld aan niet gewend te zijn aan werken in het Engels en dat dit wel een drempel was. Het subsidieakkoord was namelijk een boekwerk van 150 pagina’s en je moet wel zeker zijn dat je voor het juiste tekent.
De Engelse taal en administratieve lasten vormden ook uitdagingen bij het doen van een oproep voor serviceaanbieders en medeontwikkelaars. Wij werken lokaal bijvoorbeeld onder andere met vrijwilligersorganisaties. Sommige potentiële partners zijn afgeschrikt door zo’n grote administratieve handeling in een andere taal. Dat vonden wij wel jammer. Er wordt soms eigenlijk meer van zulke organisaties gevraagd dan dat er van vrijwilligersorganisaties verwacht mag worden.
Wij merkten ook dat de deadlines vaak erg strak gepland waren en dat we daardoor soms een beetje verrast werden. Dan moest er binnen twee dagen iets worden ingevuld. We merkten dat dit een best lastig was, voor zowel kleinere vrijwilligersorganisaties als de grotere zorginstellingen. Ook dit maakte de drempel hoger voor onze partners om mee te (blijven) doen aan het project. Partners geven stuk voor stuk aan dat ze helemaal achter het idee van Samen Kwiek staan, maar dat ze liever buiten het project aansluiten bij het platform.
Hoe kijkt u terug op het project?
Het project loopt nog tot 2024, dus we kunnen nog niet echt terugkijken op het project. We vinden wel dat dRural een mooi initiatief is. We hopen het dus ook voort te zetten na het einde van het subsidietraject in 2024. We zijn nu op zoek naar de juiste route om de financiering hiervoor te vinden.
Wat we nu al hebben geleerd: dat een fonds als Horizon 2020 heel veel kansen biedt, maar dat het ook veel van een gemeente vraagt. Zonder de subsidie hadden we het project nooit kunnen opzetten. Als gemeente hebben we ook veel geleerd. Tegelijkertijd vraagt het ook wel echt wat van je wat betreft de aanvragen, de financiële verantwoording en het meekrijgen van de hele organisatie. Wij weten ook nog niet zo heel goed wat er op ons af gaat komen met de evaluatie of een eventuele audit en we zijn benieuwd hoeveel dit van ons zal vragen. Horizon 2020 is een hele mooie kans, maar het is ook intensief.
Heeft u tips voor toekomstige aanvragers van deze EU-subsidie?
Met dank aan gemeente Lingewaard