skip to main content

Waarover gaat het project?

Ons project Slim Strandnet focust zich op het slim omgaan met energie. Het Slim Strandnet is onderdeel van het Living Lab Scheveningen. De urgentie van het slim omgaan met energie groeit. Zo kondigen netbeheerders in Nederland overal netcongestie af. Dit betekent bijvoorbeeld dat het voor organisaties niet mogelijk is om zich zo maar op het energienet aan te sluiten. De oplossing hiervoor is om een slimme manier te bedenken voor het opwekken, verbruiken en aansturen van energie zodat we de beschikbare capaciteit van het energienet beter kunnen benutten.

We hebben voor Slim Strandnet subsidiegeld ontvangen uit het EFRO-fonds (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), dat we hebben gekregen vanuit het programma Kansen voor West. Hiermee gaan we onder andere energiemanagementsoftware ontwikkelen die de slimme aanstuur van energie assets zoals warmtepompen en laders voor elektrische voertuigen mogelijk maakt. Daarnaast zijn we bezig met het plaatsen van een batterij. De batterij kan de energie die we overdag niet verbruiken opslaan. Het Havenbedrijf met de Bediencentrale voor de haven, sluizen en bruggen in Den Haag, kan deze energie dan ’s nachts weer gebruiken. Zo kunnen we de lokale opwek en het lokale verbruik van energie zo veel mogelijk matchen. Op die manier belasten we de aansluiting naar Stedin, het regionale energienet, zo min mogelijk. Hier in Scheveningen zijn we met ons project koploper om op kleine schaal te laten zien hoe dat werkt. We zetten ons hard in om de innovatie in 2025 voor elkaar te hebben gekregen, zodat ook andere gemeenten, organisaties en consumenten in Nederland en Europa dit concept van het Slim Strandnet als voorbeeld kunnen gebruiken.

Welke partijen zijn betrokken bij het project? Wat was de rol van uw overheid in het project?

Voor de ontwikkeling van het Slim Strandnet werken we nauw samen met regionale netbeheerder Stedin, die als partner in-kind bijdraagt aan het project. Een aantal strandpaviljoens in Scheveningen sluiten zich aan op het slimme energienet. Wij kunnen op die manier hun opwek en verbruik slim aansturen. Daarnaast werken diverse gemeentediensten binnen de gemeente Den Haag en allerlei afnemers van energie, zoals het Havenbedrijf en Bediencentrale Scheveningen, mee aan het project. We onderzoeken de oprichting van een energiecoöperatie om alle gebruikers van het strandnet te verenigen. Daarnaast bekijken we of een deel van de opbrengsten van de gemeentelijke zonnepanelen kunnen teruggeven aan de maatschappij.

De gemeente heeft in dit project een bijzondere rol. Wij zijn aanjager, penvoerder en nemen zelf ook deel aan het energieverbruik middels een aantal gemeentediensten die gebruik maken van de energie van het Slim Strandnet. Voor 40% van de totale projectkosten ontvangen wij subsidiegeld vanuit EFRO, verder financiert de Gemeente Den Haag het project voor 60% zelf vanuit het Expertisecentrum Digitale Innovatie en Smart City.

Overzicht meterkast met slimme meters

Wat is uw algemene ervaring met EU-subsidies?

We hebben inmiddels veel ervaring opgedaan met het Interreg programma, dat is heel fijn. Met Horizon Europe hebben we in het verleden ook veel meegedaan, dit betreft een competitief programma. Inmiddels zijn we als partner in een aantal Horizon calls gestapt. Bovendien zijn we als Den Haag één van de Climate-Neutral and Smart Cities. Een onderdeel van deze EU missie is het Call for 30 Pilot Cities programma. Hierbij zijn we in een consortium met zes andere Nederlandse steden, één van de dertig koplopers zijn die geld hebben gekregen om pilots te starten die bijdragen aan de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Hoe verliepen de aanvraag en uitvoering van het project?

De Kansen voor West aanvraag was in principe goed te doen. Het fijne aan dit programma is dat je aanvullende vragen kunt krijgen als iets in de aanvraag niet helemaal duidelijk is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de vragen duidelijk beantwoordt en er goed over nadenkt, dus dat was wel een lang proces.

Natuurlijk moeten we ook rapporteren over de bestedingen van de subsidie. Hier wordt gedetailleerde informatie gevraagd over bestedingen en facturen. Daarom is het van belang aan de voorkant al een goede opzet en inrichting van de projectadministratie uit te voeren. Het programmabureau Kansen voor West heeft daar goed over meegedacht en handige suggesties gedaan.  

Nu zijn we vooral inhoudelijk bezig zijn om het allemaal te regelen. In zo’n innoverend project ben je veel nieuwe dingen aan het ‘uitvinden’ en opzetten. We zijn het spel van het slim aansturen van energie echt aan het uitvinden. Drie gemeentediensten zijn nu al aangesloten op het net. We zijn van plan om dit jaar ook drie strandpaviljoens aan te sluiten en de Coöperatie Slim Strandnet op te richten.

Heeft u tips voor toekomstige aanvragers van deze EU-subsidie?

Zoals aangegeven is de subsidieaanvraag zelf goed te doen, maar de verantwoording kost uiteraard ook werk. Dit is iets om van tevoren rekening mee te houden: dat er administratieve taken bij horen waar ook uren in gaan zitten. Dit is echter maar één keer per halfjaar indien we een tussenrapportage dienen op te leveren.

Met dank aan de gemeente Den Haag