skip to main content

Van 2019 tot 2025 loopt het project Klimaatrobuust Beekdal Sint-Oedenrode van Waterschap De Dommel en de gemeente Meierijstad. Dit project werd medegefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) (POP3). Hoe hebben ze dit bij De Dommel voor elkaar gekregen en wat valt er van te leren?

Waarover gaat het project en hoe is het tot stand gekomen?

Door het Brabantse dorp Sint-Oedenrode stroomt de rivier de Dommel. De rivier was zo’n 10 m breed maar dit voldoet niet meer. Er is risico op overstromingen in een deel van de dorpskern van Sint-Oedenrode. Om het beekdal klimaatrobuust te maken, het dorp beter te beschermen tegen overstromingen, maar ook om het water beter vast te houden gaan we de Dommel flink verbreden – tot 25 meter breder. Het totale project omvat ruim 12 miljoen euro, 4,3 miljoen ervan komt uit Europa maar ook is er financiering vanuit de provincie. Daarom wordt het project opgeknipt in verschillende delen. Onder de POP-subsidie wordt onder andere het verbreden van bruggen gedekt.

Welke partijen zijn betrokken bij het project? Wat is de rol van uw overheid in het project?

Waterschap De Dommel neemt het voortouw in de uitvoering en werkt nauw samen met gemeente Meierijstad.

Wat is uw algemene ervaring met EU-subsidies voor een project?

Waterschap De Dommel heeft ruime ervaring met POP3-subsidies. Het waterschap ontvangt ook Europese subsidies van LIFE, Horizon Europe en Interreg, vooral Vlaanderen-Nederland. Het werkt hierbij vaak samen in een internationaal consortium bestaande uit kennis- en onderzoeksinstellingen, marktpartijen medeoverheden onder leiding van een penvoerder.

Op zich is de ervaring met POP3-positief, maar bij het afronden van het project en vaststellen van de subsidie is de doorlooptijd is vrij lang, dat kan oplopen tot ruim 14 maanden (voor de eindbetaling gedaan kan worden). Vaak is de doelmatigheid van sommige vereisten vaak bureaucratisch en niet eenduidig.

Er zijn verschillende vragenrondes waarin de managementautoriteit, in dit geval Stimulus/OP Zuid, veel vragen stelt, soms ook vragen waarbij je je afvraagt waarom ze gesteld moeten worden. Dit zorgt intern voor grote werkdruk. In het vorige POP3-programma kon RVO als betalingsorgaan apart van de managementautoriteit met vragen komen, dat maakte het ingewikkeld. In de huidige periode is de procedure aangepast en krijgt de managementautoriteit een grotere rol om dit soort problemen te voorkomen.

Hoe verliep de aanvraag en uitvoering van het project?

Het waterschap en de gemeente zijn samen tot een integraal inrichtingsplan voor de Dommel gekomen. Het verbreden van de rivier heeft bijvoorbeeld gevolgen voor sportvelden op de plaats waar we ruimte wilden maken voor de rivier. Die sportvelden moeten verlegd worden. Ook dient een gebouw van de kanoclub verplaatst te worden. Het waterschap heeft daarvoor betaald, dit gebeurt in goed overleg met de gemeente om de juiste voorwaarden te scheppen. Er zijn veel stakeholders die betrokken moeten worden voordat we echt aan de slag kunnen, bijvoorbeeld grondeigenaren en bewoners. Zo moeten er eiken gekapt worden. Daarvoor zijn juridische procedures, bewoners kunnen bezwaar maken, wat maakt dat het proces gevoelig is voor vertraging. Het is de bedoeling dat we in 2025 klaar zijn.

Heeft u tips voor toekomstige aanvragers van deze EU-subsidie?

Met dank aan Waterschap De Dommel