Op welk fonds heeft uw project betrekking?
Waarover gaat dit project en hoe is dit idee tot stand gekomen?
Dutch Societal Innovation Hub (DSIH) maakt deel uit van een Europees netwerk van innovatiehubs. Het project richt zich op publieke innovaties en heeft als doel kennisuitwisseling te faciliteren voor gezonde en veilige steden en regio’s. Er wordt gekeken naar oplossingen die provincies en gemeenten kunnen inzetten om hun maatschappelijke opgaven op te lossen. Dit is een brede uitdaging, maar er wordt vooral ingezet op de Green Deal en op Digital Twins.
VNG en IPO zijn trekkers van het project. De consortiumpartners zijn koplopers op het gebied van innovatie. De lessen van die koplopers en de kennis die zij hebben opgedaan worden vertaald naar bouwblokken die breder gebruikt kunnen worden door andere overheden. Ook wordt kennis uitgewisseld met andere Europese digital innovation hubs.
Welke partijen zijn betrokken bij het project?
Hoe verliepen de aanvraag en uitvoering van het project?
Bij dit project was sprake van een vrij lange aanloop, waarin goed contact gelegd is met de partners en Europese Commissie. Maar daadwerkelijk een voorstel op papier zetten kan pas op het moment dat je weet wat er van je gevraagd wordt. Toen de uitvraag van de Commissie kwam, moest er in korte tijd keihard gewerkt worden aan het voorstel.
Het programma Digital Europe en de call waarop is gereageerd, waren helemaal nieuw. Het was dus wel pionieren. Op het moment dat wij vragen hadden over de informatie die aangeleverd moest worden, werd verwezen naar ervaringen met andere fondsen, zoals Horizon Europe, maar hoe het precies zat voor Digital Europe bleef lang onduidelijk. Dan kunnen er ook misverstanden ontstaan omdat dingen toch anders moeten dan wat je af afgesproken.
Uiteindelijk heeft het voorstel heeft de maximale score weten te halen, er was veel waardering voor de missiegedreven aanpak en het bestaande netwerk van IPO en VNG.
Heeft u tips voor toekomstige aanvragers van deze EU-subsidie?
Europese fondsen en programma’s kunnen een essentiële bijdrage leveren aan de digitale transitie van decentraal Nederland. Belangrijk hierbij is wel dat je vooral uitgaat van je eigen doelstellingen en kijkt hoe deze aansluiten bij de Europese programma’s. Meedoen op Europees niveau door middel van een programma als Digital Europe doe je niet alleen om iets te halen, je moet zelf ook iets kunnen leveren.
Om mee te dingen aan Digital Europe moet je project behoorlijk groot zijn. Dit kan een gemeente of provincie afschrikken. Als je mee wilt doen met een project, dan moet je er zelf ook in investeren. In dit geval financierde de EU 50%, de rest van de middelen moesten we zelf