De gemeente Rhenen neemt deel aan het project Green Youth. Het project brengt jongeren uit verschillende Europese landen met elkaar in contact om te discussiëren over het milieu. Green Youth is een project dat financiering ontvangt van het Europese programma Citizens, Equality, Rights and Values (CERV).
Waarover gaat het project en hoe is het tot stand gekomen?
De gemeente Rhenen neemt deel aan twee projecten binnen het Europese programma CERV: Citizens, Equality, Rights and Values. één daarvan is ‘Green Youth’. Ongeveer 20 jongeren uit acht verschillende landen zoals Spanje, Duitsland en Roemenië, komen gedurende twee jaar regelmatig samen en bespreken maatschappelijke onderwerpen gerelateerd aan het milieu. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de rol van jongeren in de groene transitie, de werkgelegenheid van de toekomst of vrede, democratie en zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie.
De gemeente Rhenen heeft een groep jongeren van een diverse samenstelling gerekruteerd om mee te doen aan dit project. Deels komen zij uit jongerenwerk, waar de gemeente Rhenen heel actief in is, en deels komen zij uit de jongerenkerk in Rhenen.
Het project kwam tot stand met behulp van een consultant die als zzp’er de gemeente Rhenen benaderde over het project. Hij was weer op de hoogte gebracht door een Spaanse collega. Omdat het project via een gemeente moest lopen, zocht de consultant contact met de gemeente Rhenen. Binnen de gemeente Rhenen is er geen specifiek persoon die zich met internationale zaken bezig houdt, maar al snel was er interesse om mee te doen vanuit de invalshoek ‘jeugd’.
Wie zijn er betrokken bij het project?
Acht Europese gemeenten nemen deel aan het project Green Youth: uit Spanje, Hongarije, Duitsland, Griekenland, Roemenië, Kroatië, Italië en Nederland.
Hoe verliep de aanvraag en uitvoering van het project? Wat voor obstakels zijn jullie tegengekomen?
Je moet als projectpartner allerlei formulieren invullen en papieren opstellen om de subsidie aan te kunnen vragen. Je moest bijvoorbeeld een intentieovereenkomst indienen. Er moest veel informatie worden verstrekt over de gemeente en over wat voor rechtspersoon de gemeente is. Dat ging in het begin best lastig. Maar toen dat eenmaal goed in het systeem zat, konden we heel makkelijk communiceren, ook met de projectleider in Spanje.
De gemeente Rhenen had van tevoren geen ervaring met Europese fondsen en wist weinig over wat het CERV-programma inhield. De samenwerking tussen de gemeente Rhenen en de consultant moest goed worden geregeld – ook de financiële zaken. Dit is gelukt, maar het was aan het begin niet heel eenvoudig.
Wat is jullie ervaring met het project?
De bijeenkomsten van de jongeren leveren voor het jeugdwerk, dat deel uitmaakt van de gemeente Rhenen, inzichten en feedback op die het aan de gemeenteraad presenteert. Daar komen hele belangrijke en nuttige dingen uit, zoals plannen hoe met discriminatie moet worden omgegaan en hoe maatschappelijke problemen in de gemeente kunnen worden opgepakt. Hier zijn wij enorm enthousiast over, de gemeente Rhenen is nu ook heel enthousiast is over dit project.
Er is alleen altijd een ‘maar’, dat is de houdbaarheid: na twee jaar werken aan een heel mooi project zijn er interessante producten ontwikkeld en een leuke website waar mensen het kunnen bekijken. Maar de bezoekersaantallen van zo’n website zakken vrij snel weg.
Aan de andere kant moet je misschien je ambities niet te groot stellen. Als de jongeren elkaar ontmoeten en vriendschappen sluiten, dan draagt dat ook bij aan een beter Europa. We willen in Europa een zodanige samenleving creëren dat we in vrede kunnen leven. In onze kleine context dragen wij met dit project bij aan dit doel.
Heeft u nog tips voor toekomstige aanvragers van deze EU-subsidie?
Wat helpt is als een gemeente in zijn algemeenheid een goed voorbeeld ziet, dat het leuk kan zijn om zo’n project te doen. Als je het een beetje slim insteekt kun je als gemeente veel uitbesteden, dan kost het al minder moeite. Het CERV-programma is alleen niet bepaald een programma waar veel geld in zit.
Het is handig als de projectleider al een beetje ervaring heeft in de Europese activiteiten. Als je helemaal van nul begint en je hebt niet iemand die je daar een beetje bij kan helpen, dan wordt het best wel lastig.
Om de administratieve taken goed voor elkaar te hebben is het handig om ervoor te zorgen dat je een kleine werkgroep hebt met mensen die meer beschikbaarheid hebben en zich volledig aan het project kunnen toewijden. Dat maakt de organisatie van een project gemakkelijker.
Met dank aan de gemeente Rhenen